tisdag 28 maj 2013

persika- & plommonpuré.



Detta är en perfekt puré att servera till gröt, som dessert eller när magen behöver lite fart. Går att göra helt ekologisk med ICAs I love Eco produkter. 

200 g torkade persikor
200 g torkade plommon
4 dl vatten

Häll vatten, persikor och plommon i en kastrull. Koka i ca 5 minuter (just ICAs ekologiska är väldigt mjuka från början, använder du en annan sort så kan koktiden och mängden vatten behöva ökas). Ta av från plattan och mixa till slät puré (jag använder en stavmixer). Klart!

söndag 26 maj 2013

bakläxa Nestlé.


Jag är helt på Willes sida när det gäller bedömningen av laxgrytan från Nestlé. Inte bra. Nästan på gränsen till riktigt äckligt. Hur fel kan det bli med lax, potatis och morötter undrar jag? 

För mig tog det emot att smaka redan när jag kände doften. Men smaka måste man ju såklart, dels för att kolla temperaturen men också för att testa HUR det smakar. När det gäller ingrediensförteckningen så känns det sådär att vatten kommer högst upp. Hade jag själv gjort en puré med samma ingredienser så är jag inte säker på att vatten behövs. Grönsakerna/rotfrukterna innehåller mycket vatten så konsistensen blir bra ändå. Billigare för Nestlé helt klart - få i mycket vatten och lite stärkelse på det så blir det en finfin konsistens.

Jag får ta och testa om en hemlagad variant med samma ingredienser funkar bättre för Wille. 

lördag 25 maj 2013

pasta med tomatsås.


Med sitt italienska påbrå måste ju killen gilla pasta tänkte jag och svängde ihop en enkel liten pastarätt. Valter tyckte väl att det smakade sådär och ville hellre tugga på stolen än på pastan. Övriga familjemedlemmar tyckte dock att den var god. 

För att göra pastarätten behöver du: 

pasta såklart, jag använde ICAs ekologiska penne. 
1 paket krossade tomater på tetrapak 
(använd inte krossade tomater på burk för på insidan av metallburken finns den skadliga kemikalien bisfenol A)
1 morot
1 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta
lite svartpeppar
basilika
oregano

Riv ner moroten och pressa i vitlöken, fräs i rapsoljan. Häll över de krossade tomaterna och kryddorna. Låt puttra i ca 20 minuter och rör om lite då och då. 

Till Valter tog jag ca 1/2 dl sås och 1 dl kokt pasta och mixade ihop med mixerstaven. 

onsdag 22 maj 2013

pumpa- & kycklingpuré.


Det är mycket som händer i Willes liv just nu. Igår fyllde han ett halvt år och idag har han fått smaka på både kyckling och pumpa för första gången. Här kommer ett enkelt recept på en riktigt god puré gjord på pumpa, potatis och kyckling. 

Du behöver:

pumpa
potatis, gärna ekologisk (fast eller mjölig spelar ingen roll)
kycklingfilé, gärna ekologisk
ett eller kanske två lagerblad
några svartpepparkorn


Mängden bestämmer du själv, tänk två tredjedelar pumpa och potatis, en tredjedel kycklingfilé. Jag gjorde en lite mindre sats på en kycklingfilé, halva pumpan och en stor potatis (ett lagerblad och tre svartpepparkorn). Koka upp vatten i en kastrull, du behöver så mycket vatten så att det precis täcker. Halvera pumpan och skrapa ur kärnorna. Dela den i bitar och skär bort skalet, därefter hackar du ner den i småbitar (ca 1-2 cm stora). Skala potatis och dela i lika stora bitar som pumpan. Kycklingen kan delas i lite större bitar. Släng ner i kokande vatten, allt på en gång. Lägg i lagerblad och svartpepparkorn (viktigt - kom ihåg hur många svartpepparkorn du lagt i). Koka med lock i ca 7-10 minuter, kolla med en sticka att pumpan och potatisen är kokt. Sila av och ta bort lagerblad och svartpepparkorn. Mixa till slät puré. Tillsätt 1 tsk rapsolja till varje portion. 

tisdag 21 maj 2013

moln.

photos: KG Design
När all mat inte riktigt hamnar i munnen kan det vara bra att skydda bordet med ett fint molnunderlägg.  Återförsäljare hittar ni hos KG Design

måndag 20 maj 2013

bästa fikahänget i Göteborg.

Har du vägarna förbi eller bor i Göteborg, då får du inte missa Pärongården i Linnéstaden. 
Ett riktigt bra fik för oss som kör barnvagn.

Här finns allt som du behöver för att kanske för en gångs skull få till en lugn och avslappnad fika. Det är gott om plats för barnvagnar, tillräckligt många barnstolar så att du slipper stirra ut grannen som vägrar gå, barnmat och allt du behöver till matning (lånas gratis). Det bästa förutom en god lunch eller fika är lekhörnan med en mjuk madrass så att ungarna kan sprattla loss en stund.

High five för Pärongården!

Pärongården, Olivedalsgatan 21, 413 10 Göteborg

söndag 19 maj 2013

puré á la mors lilla olle.


Först sjöng vi mors lilla olle och sen åt vi blåbärspuré med hela ansiktet. En helt vanlig söndag i Valleliv. 

Så här gjorde mamman blåbärspurén:

1 paket frysta blåbär 225 gram (jag använde Polaricas ekologiska)
1 fair trade banan
2 mogna ekologiska päron
1 nypa kardemumma

Koka blåbären en liten stund så att lite av vätskan kokar bort. Mixa sedan ihop blåbär, skalade päron och banan till en slät puré. Krydda med lite kardemumma. Räcker till 6 stycken portionsburkar á 70 ml. 

lördag 18 maj 2013

Wille testar Ellas.


Idag har vi provat en puré från Ellas kitchen eller en smoothie som de själva vill kalla det. Innehåller svarta vinbär, blåbär, äpplen och bananer. Gillar att allt är ekologiskt. William hade kunnat äta upp allt om han fick bestämma.  Och jag också för den delen. Skitgott!

fredag 17 maj 2013

banan.


Banan - ett perfekt mellanmål. Bara att skala av en bit av skalet och skrapa ur innehållet på en sked. Mums i Valles mage. 

onsdag 15 maj 2013

pulvergröt vs hemlagad.

Havregryn före och efter en omgång i mixern.

Jag jobbar själv inom livsmedelsindustrin och vet att det inte är något farligt som används i industrigrötarna. Men det känns ändå fel. Ja det känns faktiskt fel att något av det första som William smakar på är skummjölkspulver, avsaltat vasslepulver och maltodextrin. Men så blev det ändå och han har redan ätit upp ett helt paket banangröt från Semper. Men nu har Maria och jag fixat ett eget grötrecept. Det innehåller havregryn, inget annat. William kommer säkert äta köpegröt igen men inte på ett bra tag i alla fall.

Du har säkert fått höra att den industritillverkade är bäst för att den är berikad med järn. Det stämmer att den är berikad, men är den bäst? Jämför vi järninnehåll per 100 g så innehåller havregryn 5,3 mg och pulvret 8,5 mg (Sempers banangröt 4 mån). Så ja, den innehåller mer.
Rekommenderat intag av järn för 6-11 månader är 8 mg per dag.

C-vitamin är en annan viktig faktor när det kommer till gröt och järnupptag. C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järnet bättre. Pulvergröten innehåller C-vitamin, havregryn innehåller inget C-vitamin alls. Så visst är pulvergröten bekväm, bara att värma vatten, röra runt och servera utan att behöva tänka på att tillsätta någonting extra. Ska du göra egen gröt är det bra att se till att barnet får i sig C-vitamin vid samma måltid. Du kan till exempel röra ner lite fruktpuré i gröten. Men handlar det om att bara ge en smaksensation dvs en liten tesked tycker inte jag att du behöver tänka på det, dock blir det godare med lite fruktpuré. Detsamma gäller med att tillsätta nyttiga fettsyror. Om barnet äter en halv till en hel portion av receptet nedan då bör du både tillsätta C-vitamin och en tesked rapsolja.

Och det här med järnet, får barnet i sig tillräckligt vid hemlagad gröt (havregrynsgröt i det här fallet)? Det går inte att ge ett säkert svar. Det går inte att ge ett säkert svar även om ditt barn äter pulvergröten. Man räknar med att kroppen bara i genomsnitt bara tar upp 5-10 % av det järn som finns i maten (hämtat från Slv, här kan du läsa mer). Men rekommendationerna är 8 mg per dag och du bör tillgodose detta.  

Jag oroar mig inte för det här med järnet så länge jag ammar eller delvis ammar. Däremot när William har slutat amma och om jag bara kommer att servera hemlagad gröt så ska jag se till att övriga mål under dagen innehåller tillräckligt med järn och att ge C-vitaminrika frukter. Vilket man ändå bör tänka på varje dag…

Så här gör du din egen havregröt:

Mixa havregryn väl och länge i en matberedare, det ska bli mycket finfördelat nästan som mjöl. Jag använder den Gyllenhammars havregryn för att de är extra tunna och lätta att mixa. Ta hela paketet i omgångar när du ändå är igång. Förvara sedan i en gammal glassförpackning eller liknande. Ju äldre barnet blir desto grövre blandning klarar magen.

Koka upp vatten i en vattenkokare. För en kvällsportion blandar jag ca 115 ml hett vatten med 0,5 dl havremjöl. För att få en så slät konsistens som möjligt mixa med stavmixer. Är barnet äldre än 8 månader går det bra att röra om väl med en gaffel. Rör i olja och ca 1 msk fruktpuré, gärna den här. Rör om och låt stå i nån minut, rör igen och tillsätt mer puré eller vatten om det behövs. Tänk på att ditt barn långsamt behöver vänja sig vid nya smaker och ingredienser. Öka successivt upp mängden gröt.

Mer att läsa om hemlagad gröt till små:

design letters.

Den här fina, djup tallriken i melamine från Design Letters funkar jättebra att kasta i golvet. Finns bland annat hos Olsson & Gerthel för 89 kr. 

måndag 13 maj 2013

välling?



Intressant debatt om välling finns att läsa på Matfuskets Facebook sida (3 maj 2013).
Får i alla fall mig att tänka till om välling verkligen är en bra idé att börja med. Gröt funkar så bra på kvällarna nu så varför inte bara fortsätta med det…

Hej från Wille

söndag 12 maj 2013

Valles sommarpuré.


Idag svängde jag ihop en soligt gul puré. Jag menar är det nästan sommar ute så får ju maten gå i samma tema liksom. 

1 mogen mango
2 mogna, ekologiska persikor 
1 fair trade banan
1/2 msk vatten

Skala fruktena, hacka ner till mindre bitar och mixa sedan till en slät puré. Räcker till 5 stycken portionsförpackningar á 70 ml. En portion åt Valle upp direkt och resten frös jag in. 

torsdag 2 maj 2013

gurka.

Lite svalkande gurka att tugga på är verkligen en favorit just nu. Willes första tänder har nämligen precis kikat fram.